fredag 16 september 2016

Tala är guld


Tala är guld av Cammie McGovern är en bok som ger nya perspektiv. Den jämförs med både Förr eller senare exploderar jag och med Eleanor & Park, och det finns många likheter i kärlekshistorierna mellan ungdomar som har det tufft på olika sätt.

Huvudpersonerna som faller för varann i Tala är guld är Amy, som har cerebral pares, som går med hjälp av en rollator och talar med hjälp av en avancerad taldator, och Matthew, som kämpar med tvångssyndrom och en inre röst som styr allt han gör till ritualer och upprepade mönster.

Amy och Matthew möts genom att Amy under sitt sista år i high school driver igenom att få hjälp av andra elever under skoldagarna, istället för av de vuxna assistenter hon annars alltid har omkring sig. Matthew är en av dem som söker jobbet som kamratstödjare till Amy, eftersom han länge har betraktat henne och tycker att hon är intressant som person, samtidigt som han tänker att jobbet kanske skulle kunna hjälpa honom att "komma ut ur sitt eget huvud ett tag". Men Amy får övertala honom om att inte dra tillbaka sin ansökan, eftersom det skrämmer honom att synas och bryta invanda mönster. Det visar sig dock vara en perfekt uppgift för Matthew att hjälpa Amy. Han glömmer bort sig själv och har inte tid att lyssna på rösten i huvudet, när han ser till Amys behov. Och Amys kommunikation via taldatorn sker i ett tempo som fungerar perfekt för Matthew.

Amy och Matthew mailar och chattar med varann även om kvällarna, och efter ett tag börjar de engagera sig i årsboken tillsammans, för att få mer tid att umgås än på fredagarna, som är Matthews kamratstödjardagar. De övriga dagarna i veckan har Amy andra kamratstödjare: Sanjay, som bara bryr sig om att ragga på cheerleadertjejer, Sarah, som verkar erfarenhetsmässigt äldre än de andra och Chloe, som varit gothare och som alltid gjort Matthew lite rädd.

Matthew och Amy trivs med varann, känner sig avslappnade tillsammans, skämtar hela tiden och kan också avslöja hemligheter och prata om problem med varann. Och under ytan växer känslor fram - som kanske har funnits där hela tiden. Men det är det som det är det allra svåraste att prata om... Både Amy och Matthew skriver mail om sina känslor - som de inte skickar - och Amy förprogrammerar kärleksförklaringar på sin taldator - som hon sen raderar. Men trots missförstånd, som gör att de tappar kontakten efter skolbalen, när Amy börjar på college, finns kärleken där, och de hittar så småningom tillbaka till varann.

Författaren Cammie McGovern, som länge har arbetat med unga med särskilda behov av olika slag, skriver trovärdigt utifrån både Amy och Matthew. Amy vill så gärna vara del av sammanhang med jämnåriga. Hon vill klara sig själv så långt det är möjligt, bryta sin mammas överbeskyddande mönster och bygga upp en självständighet och ett vuxenliv som inkluderar både relationer och sex. Matthew kämpar med sina ritualer; oändliga toalettbesök, gå på tå, knacka på skåpdörrar, tvätta händer och armar och svara på rösten i huvudet. Samtidigt är hans känslor så starka; både omtanken om Amy och drömmarna om henne. Amy och Matthew blir varandras räddning ut ur isolering och till att känna så mycket mer för någon annan än de hade trott var möjligt.

Tala är guld är en bok som stannar kvar och som väcker många tankar. Jag drogs verkligen in i Amys och Matthews funderingar, och i hur deras relation utvecklades. Dock är jag lite tveksam till sista delen av boken - men bortsett från det är det verkligen en djupt berörande kärleks- och vänskapshistoria, om att nå fram till någon annan - och till sig själv.

/Evelina Joëlson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar