måndag 5 december 2016

Hälsningar från havets botten


Christina Lindströms debut Hälsningar från havets botten är en kärlekshistoria med flera bottnar. Den berättas av Felipe/Fille, som börjar på ett musikgymnasium - där han gör ett storartat första intryck på alla ettor, genom att få sensationellt högljudd hicka under uppropet - och får återse Hanna, som gått i hans klass på lågstadiet. Fille har tänkt på Hanna de senaste sex åren, på hennes allvar bakom den mörka luggen, och på hur han fått henne att le. Men Hanna har haft det tufft, med en missbrukande mamma och en syster som nu bor på ett behandlingshem. Hon har inte haft möjlighet att öva på några sociala koder, vilket hon också är medveten om, och det gör att hon drar sig undan och oftast inte ens säger hej. Men hon minns Fille, och att det fanns något speciellt mellan dem, som nu bubblar upp igen.

För Fille blir Hanna precis allt. Han är så kär att han inte kan tänka på något annat, och det enda han vill är att få vara med henne dygnet om. Men han får backa, lirka och anpassa sig för att inte skrämma henne, utan hjälpa henne på traven att kunna visa de känslor hon också känner för honom.

Fille bor med sin pappa, som ströjobbar som roddare på spelningar, kör motorcykel, gillar fester och inte har någon vidare koll varken på pengar eller matlagning. Det blir väldigt många micropizzor och ännu fler middagar hos farmor, som alltid ställer upp. Medan Fille försöker nå fram till Hanna får han också veta mer om vad som hände med hans mamma. Tidigare har hans pappa inte klarat att prata om det, och hans farmor vill att Fille ändå bör höra det från sin pappa.

Det blir en väldigt omtumlande gymnasiestart för Fille, med den himlastormande förälskelsen, vetskapen om vad som hänt hans mamma, försöken att få ihop skolan - och då inte bara musiklektionerna - och hänget med kompisarna, som också går igenom förändringar, visar nya sidor och hamnar i situationer de inte tänkt sig och får svårt att hantera.

Hälsningar från havets botten griper tag på en gång, och håller ett högt tempo, med snabba repliker och oväntade vändningar och händelser. Jag tycker att den är en väldigt bra ungdomsbok, som stannar i huvudet långt efteråt. Den får en stark 4:a av 5 i betyg av mig.

/Evelina Joëlson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar